fredag 15 januari 2016

McMurphy - första reflektion

McMurphy är en stark kvinna som

- tar mycket plats
- har/tar hög status
- vill ha makt
- varken är ond eller god utan väldigt mänsklig

Hon är väldigt öppensinnad och sex är något hon "inte bryr sig om" (inte att hon inte vill ha det, mer att hon inte har nån åsikt/tycker det är något naturligt man inte ska debattera om) men man får inte bara ta det. Därför mördade hon en gång en man som försökte våldta henne, och ser inte att hon gjorde något fel i situationen.

Traumat/händelsen skapar inte människan utan hon var en stark kvinna före och då även efter.

Hon bryter mot de flesta könsnormer, men inte avsiktligt. Det handlar mer om att hon är som hon är och normerna råkar vara tvärtom - därför ses hon som okonventionell och rebellisk. Jag tror inte att hon är en uttalad feminist, men hon som person och koncept kan i många avseenden ses som feministisk.

Hon representerar frihet (vs Ratched som representerar normen) och det avspeglas i hela hennes sätt. Det finns inga begränsningar och hon blir aldrig "låst" av sin omgivning, då hon struntar i att ta in vad den säger om henne.

Att hon ses som psykopat är en produkt av allt det här. Det handlar om att hon gör sådant man inte får göra som kvinna och att hon kanske över huvud taget inte ens fattar att hon är så provocerande som hon är. Hennes starka personlighet och sätt att vara bara råkar resultera i att hon slåss, begick ett mord (det var ju faktiskt inte planerat, hon stod bara upp för sig själv) och handlar som om "hon var en man" - när hon egentligen bara är sig själv och försöker få ut det mesta av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar