måndag 18 januari 2016

McMurphy vs Ratched

jag satt med Sofie idag på lektionen och pratade igenom McMurphy's och Ratched's relation och kom fram till många intressanta saker:

vad får McMurphy att hata Ratched?

- i början när McMurphy först kommer till avdelningen vill hon bara skapa kaos och göra sig själv till boss, som hon brukar. egentligen finns det inget agg mot Ratched personligen till att börja med, hon har helt enkelt bara makt och M ogillar folk med makt (om det inte är hon själv).

- hon förstår fort vad R håller på med och vad hon gör mot de andra på avdelningen (trycker ner dem, formar dem som hon vill ha dem) och M blir då arg på de andra då de inte säger ifrån eller över huvud taget ser vad som försiggår.

- det verkar som att hon brukar sätta upp utmaningar mot sig själv, och i det här fallet blir det att "fixa" R och då se till att hon själv blir bossen till slut. hon är van vid att det går som hon planerat  men när hon märker att R inte ger vika växer hennes frustration.

vad får Ratched att hata McMurphy?

- då R representerar normen och ser den som det ultimata tillståndet vill hon hjälpa M att "bli normal" (= passa in i normen)

- R har byggt upp en avdelningen som hon vill ha den och där råder strikt ordning och reda, när M kommer och börjar rucka på den här perfektionismen som råder blir R först rädd

- när M fortsätter att tänja på gränserna och skapar mer och mer kaos på avdelningen övergår R's rädsla i hat, det här får inte fortsätta

övrigt

- båda två utnyttjar stunder då den andra inte har nån makt (t.ex. inte befinner sig i närheten) för att trycka ner respektive för de andra och på så sätt sätta sig själv över den andra

- de är båda instängda i sina egna huvuden där den egna sanningen är den ultimata och enda sanningen, dvs de tycker alltid att de själva är den som har rätt och att den andra alltid har fel (de anklagar även varandra, t.ex. angående Billys självmord)

- maktförhållandet skiftar hela tiden, det som gör det intressant att följa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar